Tortas, patiks net ir tiems, kas nemėgsta saldžių kepinių, nes
jis nėra labai saldus. Puikus kremo ir rūgščių vyšnių derinys. Iš
pažiūros tortas atrodo riebus, nes kremui naudojama daug riebios
grietinės, bet iš tikrųjų to riebumo nesijaučia - tortas labai gaivus.
Tešlai:
250 g sviesto
200 g grietinės
3 stiklinės miltų
arbatinis šaukštelis sodos, užgesintos acte
apie 1 kg. šaldytų vyšnių
Kremui:
600 g grietinės (30 % riebumo)
1 stiklinė cukraus
citrinos rūgšties (ant šaukštelio galiuko)
grietinėlės standiklio arba 10 g želatinos
Prieš darydami tešlą išimame iš šaldiklio vyšnias, kad atšiltų.
Darome tešlą. Burokine tarka sutarkuojame sviestą. Pilame grietinę, beriame miltus,
sodą, užgesintą actu. Užminkome tešlą. Padaliname tešlą į 15 gabalėlių
ir 3 valandoms dedame į šaldytuvą.
Išėmę tešlą iš kiekvieno gabalėlio iškočiojame pailgą lapelį (kad tilptų į skardą), per vidurį išilgai dedame eilę vyšnių, ir
suvyniojame į vamzdelį (galus gerai užspaudžiame, kad kepant vyšnių
sultys neišbėgtų). Ir taip padarome 15 vamzdelių. Juos kepame 200 C
orkaitėje apie 15 min.
Pasigaminame kremą. Grietinę išplakame su cukrumi, trupučiu citrinos rūgšties. Aš subėriau 2
pakelius grietinėlės standiklio, arba galima supilti išbrinkintą,
ištirpintą ir atvėsintą želatiną. Kremą dedame į šaldytuvą, kad šiek
tiek sutirštėtų.
Iškepusius vamzdelius atvėsiname. Dedame 5
vamzdelius į lėkštę šalia vienas kito, apipilame kremu. Ant viršaus į
tarpus dar 4 vamzdelius, vėl ant jų pilame kremą. Tada and viršaus
dedame 3 vamzdelius, pilame kremą, ir t.t. (2, 1..). Viskas, tortas
pagamintas ir keliauja į šaldytuvą, kad sustingtų :) Skanaus!
Kad būtų aiškiau, štai čia trumpa gaminimo eiga:
Šaltinis: http://aj-receptai.blogspot.com/2009/11/tortas-malkos-po-sniegu.html
|